Veilig op vakantie

Op vakantie gaan is het leukste wat er is. Op een ontspannen manier nieuwe plekken gaan verkennen. Het is echter wel belangrijk op de hoogte te zijn van de bijzonderheden die met je bestemming te maken hebben. Naast de informatie die je kunt vinden op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken (met name informatie over de veiligheidssituatie van je bestemming), vindt je op deze pagina de informatie die je anders juist niet zou vinden. 

Op deze pagina vindt je informatie over:

 • Het voorbereiden van je vakantie
 • Hoe je je huis goed achterlaat
 • Hoe je veilig reist
 • Waar je op moet letten op je vakantiebestemming

Een goede voorbereiding is het halve werk

De standaard vragen waar je een antwoord op moet hebben als voorbereiding voor een zorgeloze vakantie staan hieronder puntsgewijs weergegeven.

 • Heb je een (goede) reisverzekering? Een reisverzekering met goede ziektekostenverzekering is de basis voor iedere geslaagde vakantie. Controleer voor vertrek waartegen je verzekerd bent en sluit een aanvullende verzekering af als dat nodig is. Dat is van essentieel belang als je onverhoopt in een ziekenhuis wordt opgenomen. Dat kost al snel veel geld, want een standaard ziektekostenverzekering dekt doorgaans niet alle kosten van ziekte of een ongeval in het buitenland. Dekt je verzekering wel de kosten van ongelukken bij risicosporten als bergbeklimmen, skiën of duiken en de kosten die je moet maken als je vroegtijdig terug moet naar huis? 
 • Heb je eventuele (verplichte) inentingen en het bijbehorende gele boekje? Voor veel landen buiten Europa worden vaccinaties aangeraden. Vaccinaties zijn bedoeld om een besmettelijke ziektes te voorkomen of het risico daarop aanzienlijk te verminderen. Met name bij vakanties naar (sub)tropische landen is het raadzaam te controleren of je je moet laten inenten tegen ziektes als difterie, tetanus, polio, hepatitis A, buiktyfus en gele koorts. 
 • Heb je een geneesmiddelen paspoort? Als je medicijnen gebruikt, is het een goed idee om bij een arts of apotheek een geneesmiddelenpaspoort (ook wel Europees Medisch Paspoort) aan te vragen. Daarin staat in verschillende talen welke medicijnen je gebruikt en welke stoffen erin zitten. Bewaar medicijnen zoals op de bijsluiter is aangegeven en controleer de houdbaarheid van medicijnen.
 • Heb je (de juiste) zonnebrandcreme? De zon is heerlijk, maar dichterbij de evenaar is de zon een stuk feller dan in Nederland of België. Voorkom in ieder geval verbranden, want de ultraviolette straling van de zon veroorzaakt een snellere veroudering van de huid en kan tot huidkanker leiden. Bescherm jezelf met een petje of een hoed en gebruik een zonnebrandcrème. Kijk goed naar welke zonnebrandcreme voor jou van toepassing is. Voor kinderen zijn er speciale cremes die een hogere factor hebben en 'wel een stootje kunnen hebben', zoals veelvuldig zwemmen.
 • Zijn eventuele achterblijver voldoende geinformeerd? Maak voor achterblijvende familieleden en geïnteresseerde vrienden een kopie van de reisgegevens, van je reis-, auto- en ziektekostenverzekering met polisnummers en contactgegevens van de verzekeraar en noteer het vluchtnummer en de luchtvaartmaatschappij van je heen- en terugreis. Vergeet niet af en toe contact op te nemen met de thuisblijvers, zodat ze weten dat alles goed gaat.
 • Ken je de lokale gebruiken? Andere culturen kennen andere gebruiken dan die je gewend bent. Wat voor jou heel normaal is, kan in een andere cultuur als aanstootgevend worden gezien. 

Tijdens de reis

Het reizen gaat meestal vanzelf, met name als het een georganiseerde reis betreft. Toch enkele tips ten aanzien van je reis:

 • Laat je bagage nooit onbeheerd achter.
 • Laat niemand anders dan het (luchthaven)personeel aan je bagage zitten.
 • Neem geen pakketjes van vreemden aan, ook niet als ze heel aardig en betrouwbaar over komen.
 • Zie je iets verdachts? Geef dit door aan een medewerker.
 • Volg alle aanwijzingen van (beveiligings)personeel

Laat je huis goed achter

Een huis zonder bewoners is een gewild object voor criminelen. Het is dan ook verstandig enkele stappen te nemen zodat je woning veilig achterblijft en je zorgeloos kunt genieten van een welverdiend uitstapje. Onderstaande tips kunnen je helpen:

 1. Vraag iemand die je vertrouwt om een oogje in het zeil te houden. Geef diegene een sleutel en vraag of ze af en toe naar binnen willen gaan om de post te verzamelen. Laat deze post niet in het zicht leggen, maar netjes opbergen. Als je je auto achterlaat, is het niet onverstandig om diegene ook de sleutel van je auto te geven. Je weet nooit wanneer het nodig is om je auto te verplaatsen. Geef ook een copy van je contact- en vakantiegegevens zodat je bereikbaar bent in het geval van een noodgeval.
 2. Loop niet te koop met je vakantieplannen, zeker niet via social media. Criminelen maken er een sport van om op deze manier achter iemand zijn vakantieplannen te komen. Stel ook niet een tijdelijk voicemail bericht in, waarin je aangeeft even weg te zijn.
 3. Laat je gordijnen zoals je ze altijd hebt. Veranderingen vallen op. Heb je iemand die op je huis past? Vraag dan of ze de gordijnen 's avonds dicht doen en 's ochtends weer open. Hiermee lijkt het alsof er iemand thuis is.
 4. Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen. Het maakt de keuze voor een crimineel om voor jouw huis te kiezen een stuk moeilijker.
 5. Zet de binnenverlichting op een tijdklok. Er is geen betere manier om het te laten lijken of er iemand thuis is.
 6. Sluit in de winterperiode de watertoevoer met de hoofdkraan. Zet daarna alle buitenkranen open om bevriezing van de leidingen te voorkomen.
 7. Haal stekkers uit elektrische apparaten, met name televisies en computers, om ze te beschermen tegen bijvoorbeeld blikseminslag of stroomstoringen. Een bijkomend voordeel is dat ze dan ook geen elektriciteit verbruiken en dat scheelt toch weer iets.
 8. Verwijder eventuele reservesleutels van plekken buiten de deur.

Op je bestemming

Toeristen zijn een gewilde prooi voor dieven; vaak verdwaald of afgeleid, bepakt en bezakt met waardevolle spullen (mobiele telefoons, camera's, geld, juwelen). Het is het beste om zo min mogelijk op te vallen en op te gaan in de massa. Daarnaast nog de volgende tips die je kunnen helpen op je bestemming:

 1. Maak voordat je weg gaat je portemonee leeg. Neem alleen het hoogst nodige mee.
 2. Draag je (hand)tas dicht op je lichaam en je portemonee in een jaszak. Je kunt ook een speciale geldriem gebruiken.
 3. Neem zo min mogelijk mee op reis. Zware grote tassen maken je traag en een makkelijk doelwit.
 4. Dure merk bagage vraagt om ongewenste aandacht. Gebruik onopvallende bagage.
 5. Loop niet te koop met dure spullen zoals mobiele telefoons, camera's juwelen en horloges.
 6. Gebruik alleen goed verlichte straten om te wandelen.
 7. Indien je met de auto bent: doe deze altijd goed op slot en berg waardevolle spullen goed op, bij voorkeur in de kofferbak.
 8. Laat geen waardevolle spullen open en bloot achter op je kamer. Gebruik indien mogelijk een kluisje. Laat geen spullen liggen bij het zwembad, ook  niet voor heel even.
 9. Zorg dat je kamer altijd goed afgesloten is. Laat de sleutels niet rondslingeren bij het zwembad.
 10. Weet wie er voor de deur staat voordat je open doet. Als je twijfelt kan je het beste eerst even bellen met de receptie ter controle.
 11. Ook als je op je kamer bent kan je het beste de deur op slot doen.