Veilig bij een aanslag

Een onderwerp dat helaas ook binnen onze maatschappij steeds vaker besproken wordt. Ondanks dat wij van mening zijn dat terrorisme niet mag leiden tot aanpassingen in de manier waarop wij ons leven leiden, vinden wij het wel belangrijk dat een ieder zo goed mogelijk voor bereid is.


Wat is terrorisme?

De ‘Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid' (NCTV) geeft de volgende definitie van terrorisme: “terrorisme is het uit ideologische motieven dreigen met, voorbereiden of plegen van op mensen gericht ernstig geweld, dan wel daden gericht op het aanrichten van maatschappij ontwrichtende zaakschade, met als doel maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen, de bevolking ernstige vrees aan te jagen of politieke besluitvorming te beïnvloeden.” (bron: nctv)

Deze duidelijke uitleg geeft al aan dat een terrorist niet op voorhand te herkennen is aan en een terroristische aanslag niet te herleiden is naar etniciteit, geloof, geslacht, leeftijd en bijvoorbeeld soort kleding.

Terroristische aanslagen gebeuren daarbij zonder waarschuwing vooraf en komen door de ontwikkelingen in de wereld steeds dichterbij. Het is daardoor niet vreemd om kennis te nemen van het onderwerp en je – voor zo ver mogelijk – voor te bereiden.


Wees voorbereid op terrorisme

Wees bovenal waakzaam. Terroristische aanslagen vinden enerzijds plaats op open plekken waar terroristen zich nagenoeg ongezien kunnen bewegen. Dan moet je denken aan winkelcentra, openbaar vervoer of stadions. Maar ook andere plakken waar veel mensen tegelijkertijd bijeen zijn, kunnen doelwit zijn, omdat daar de mogelijkheid is om mensen vast te houden. Denk dan aan (grootschalige) evenementen, theaters of nachtclubs.

De meeste terroristische aanslagen worden daarbij goed voorbereid. Hierbij kijken terroristen goed naar de baten en de kosten. Omdat ze hiervoor informatie moeten verzamelen op de plek zelf en van de plek zelf, is de beste kans om een terrorist te onderkennen bij de voorbereidingen. Omdat een terrorist – zoals gezegd – niet direct te herkennen is aan etniciteit, geloof, geslacht, leeftijd of soort kleding, is het met neme het gedrag van terroristen dat ze op doet vallen. Het gedrag van een terrorist die zich aan het voorbereiden is wijkt af van de standaard op die plaats, op dat tijdstip. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is je instinct. Als het niet goed voelt, dan is de kans groot dat er ook iets niet goed is.

Aan welk soort gedrag kun je dan denken?

Misschien is het wel iemand die zich in een afgesloten gebied bevindt, waar dat niet zou moeten. Maakt iemand notities of foto’s of neemt iemand ergens maten van op waar dat niet logisch is? Hebben ze wellicht veel oog voor beveiligingsmaatregelen zoals beveiligingscamera’s of beveiligingspersoneel? Zelfs het soort kleding kan afwijken. Denk hierbij aan het dragen van een winterjas op een warme zomerdag…

Maar ook voertuigen kunnen een indicatie zijn dat er iets niet goed is. Denk aan voertuigen die op vreemde plekken staan, zijn achtergelaten of meerdere malen dezelfde route rijden.

Melden

Zie je iets verdachts (dat kan dus ook een verdacht pakket of tas zijn)? Twijfel dan niet en meld dit. Dit kan bijvoorbeeld bij een beveiliger die in de buurt is, maar bel bij acute hulp direct met de politie via 112.

Wat kan je daarnaast nog doen om je voor te bereiden? Wees je in ieder geval bewust van je omgeving. Kijk altijd even om je heen om te kijken waar eventuele nooduitgangen zich bevinden.

Een aanslag

Tijdens een bomaanslag

Word je onverhoopt toch geconfronteerd met een bomaanslag, probeer dan zo snel mogelijk het gebouw of de omgeving van de aanslag te verlaten. Ben je in een gebouw waar een explosief af is gegaan en komt er puin naar beneden? Zoek dan een veilige plek onder bijvoorbeeld een stevige tafel. Raak je gevangen onder het puin, probeer dan dicht bij een muur te komen en probeer door middel van tikken tegen de muur of aanwezige buizen de aandacht van redders te trekken.  Gebruik in dat geval  geen lucifers of aanstekers in verband met eventuele gaslekken.

Wanneer er brand ontstaat na een incident, blijf dan zo laag mogelijk bij de grond en verlaat zo snel mogelijk de omgeving. Bedek uw neus en mond met een natte doek. Als een deur te heet is om aan te raken, open deze dan niet. Proberen te allen tijde onder de rook te blijven.

Als er een explosie plaats heeft gevonden buiten uw gebouw, blijf dan uit de buurt van ramen, liften en buitendeuren. Dit voor het geval er nog een bom in het gebied is.

Een aanslag met wapens

Wordt er tijden een aanslag geschoten? Zoek dan zo snel mogelijk dekking, maar probeer wel te achterhalen waar het schieten vandaan komt. Probeer te vluchten uit de richting van de schoten. Neem hierbij zo veel mogelijk mensen mee, maar blijf niet op deze mensen wachten. Hoe verder je weg kunt raken van de plaats van de aanslag, hoe beter. Kan je niet vluchten? Probeer je dan zo goed mogelijk te verbergen.


Na een aanslag

Probeer na een incident anderen te helpen als je in staat bent om eerste hulp te verlenen. Denk daarbij wel altijd aan je eigen veiligheid.

Heb je daarbij informatie over eventuele aanslagplegers e.d., geef dit dan door aan de politie. Zij kunnen deze informatie goed gebruiken.