Veilig bij een ramp

Er is nog geen formele verklaring, maar dat het aantal rampen toeneemt is zeker. Het is dan ook belangrijk om voorbereid te zijn op een ramp. Maar over wat voor rampen hebben we het dan?

Rampen zijn er in grote getalen. Enkele rampen waarop je je tenminste voor zou moeten bereiden zijn een:

 • Aardbeving
 • Overstroming
 • Besmettelijke ziekte
 • (Langdurige) stroomstoring

Algemene zaken

Zorg er voor dat je altijd je afspraken nakomt, ook die je met jezelf hebt gemaakt. Moet je je huis uit? Spreek van tevoren af waar je elkaar zal ontmoeten. Kies altijd twee plaatsen en indien er een evacuatie plaats vindt, zorg er voor dat van te voren je benzine of gas tank half vol is. Bepaal de beste vluchtweg uit je huis. Draai de gasleiding dicht en houdt rekening met de speciale behoeften van kinderen en ouderen.

Veiligheid van je huis

Losse voorwerpen kunnen tijdens een ramp een probleem worden. Bekijk van te voren welke voorwerpen er los liggen en kijk naar potentieel gevaarlijke objecten.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan boekenkasten die zouden kunnen omvallen en die uitgangen zouden kunnen blokkeren. Zware voorwerpen sla die op bijvoorbeeld in een garage op de onderste plank. Houdt een brandblusser in de buurt en zorg dat gevaarlijke huishoudelijke producten achter slot en grendel staan. Zorg er altijd voor dat je huisnummer duidelijk zichtbaar is vanaf de straat.

Kinderen

Praat met kinderen altijd over veiligheid. Leer ze zo snel mogelijk hun naam, telefoonnummer en adres.  Weet precies de route naar en terug van een kinderdagverblijf of crèche, praat met de leiding van de school en indien je gescheiden bent dan overleg met je ex partner wat je doet in noodgevallen. Leer je kind het alarmnummer waarschuw kinderen ervoor nooit omgevallen elektriciteitsmasten aan te raken of dat soort dingen. 

Dieren

Zorg er altijd voor dat je dier terug gevonden kan worden aan de hand van een persoonlijke chip. Zorg voor een trolley en controleer de deurtjes goed van vogelkooien en dergelijke. Maak een tas klaar of carrier waarin je het dier kan meenemen. Dieren gedragen zich ander onder stress dus houdt ze daarom aangelijnd. Indien je dier vermist is, neem dan contact op met het dieren asiel. Bij een ramp zijn er altijd speciale reddingswerkers die naar dier zoeken. Indien je je huis moet verlaten zonder je dier, zorg er dan voor dat er een verse bak drinken voor je huisdier klaar staat voor het geval ze terugkomen.

Voedsel

Het lijkt wat overdreven in Nederland, maar zodra de toevoer van nieuwe producten stokt, is de verwachting dat de eerste supermarkten nar 24 uur leeg zijn. Het is dan ook niet vreemd altijd een kleine voorraad voedsel en water in huis te hebben. Ideale voedingsmiddelen om op voorraad te hebben zijn blikgroenten, ingeblikte soepen en sauzen, pindakaas, jam, sappen en droge melkpoeder. Ingeblikt voedsel kan vaak tot wel achtien maanden bewaard worden. Denk ook aan cornflakes, crackers, gedroogd fruit, babyvoeding en diervoeding.

Water

Ondanks dat de kans hierop klein is, kan bij een ramp de watervoorziening afgesloten worden. Sla een liter water per persoon op voor drie dagen en denk ook aan de huisdieren. Je kan leiding water opslaan of water in plastic flesjes. Label ze goed en zet ze op een donkere plaats. 

Eerste Hulp

Omdat de kans op medische hulp bij een ramp kleiner is, is het verstandig zelf voorbereid te zijn op verwondingen. Zorg in dat geval voor een EHBO kit met daarin ten minste:

 • 2 paar wegwerp handschoenen
 • Steriel verband
 • Antibacteriële zeep
 • Brandzalf
 • Pleisters
 • Ontsmetting vloeistof voor de ogen
 • Aspirine of andere pijnstillers
 • Voorgeschreven medicijnen

Evacuatie

Moet je toch onverhoopt je woning verlaten, zorg er dan voor dat je voor alle leden van het gezin een (rug)tas hebt met de hoogste benodigde spullen. Te denken valt aan:

 • Zaklamp
 • Paspoort of id-kaart
 • Batterijen
 • Stofmasker
 • Contant geld
 • Stevige schoenen
 • Een permanent marker papier en tape
 • Eventuele foto´s
 • Voorgeschreven medicijnen
 • Bijzondere benodigdheden van een van de leden van het gezin
 • Kopieën van paspoorten en andere belangrijke documenten

Heb je daarna nog ruimte over, denk dan ook aan zaken die bij verwoesting onvervangbaar zijn, zoals foto's, video's en dergelijke.

In het nieuws:

Specifieke rampen

Aardbeving

Bij een aardbeving is het belangrijk dat je beschutting zoekt.  Vermijd ramen, ga in een deurpost staan of ga onder je bed liggen en bedek met een kussen je hoofd. Gebruik geen liften en vermijd elektrische leidingen en bomen. Schakel het gas uit in verband met een explosie. Indien er brand uitbreekt, blus deze direct. Beweeg zo veel mogelijk na de aardbeving en hou iets voor je mond tegen het stof. Indien je onder je huis ligt of reddingswerkers moeten je vinden dan probeer met iets altijd op ijzer te slaan zodat ze je horen.

Overstromingen

Zware stormen kunnen dijken doen doorbreken en hele gebieden doen overstromen. Stem af op de beste radiozender en beluister wat er gebeurd. Ga geen auto rijden in een overstroomd gebied. Wees voorzichtig te voet i.v.c. sterke stromingen of kolken in het water. Blijf uit de buurt van water dat nabij elektriciteitsnetten is. Schakel alle elektriciteit circuits uit in uw huis.

Besmettelijke ziekte

Indien er een besmettelijke ziekte uitbreekt heeft dat grote gevolgen. Het kan een korte ziektegolf worden, een langdurige ziektegolf of zelfs een ziekte die kan leiden tot de dood. Je kunt je bijna niet beschermen tegen deze gevaarlijke pandemieën. De overheid heeft tot plicht je te waarschuwen. Volg aansluitend het advies vanuit de overheid op.

Brand (in je huis)

Indien er een rookmelder afgaat, zoek dan direct een deur of een andere uitweg. Indien er hevige brand is uitgebroken met veel rookontwikkeling, zak dan naar de grond, kruip naar een veilige locatie en sla, als dat kan, iets om je heen (tapijt of deken). Indien je bent opgesloten in een brandend huis, ga dan naast een raam zitten en probeer de aandacht te trekken van iemand die buiten kan staan. Indien je het huis hebt kunnen verlaten, ga je nooit terug naar binnen om iemand te redden. Laat dat aan de reddingswerker´s over.


Alarmering

In Nederland zijn er meerdere manieren voor de overheid om de bevolking te informeren over een ramp.

Luchtalarmsirenes

De meest bekende alarmeringsmethode in Nederland zijn de luchtalarmsirenes. De sirenes, die iedere eerste maandag van de maand om 12 uur bij wijze van test loeien, gaan echter verdwijnen. Het alarm wordt bij rampen straks vervangen door een alarmering via social media, NL-alert, radio, websites en sms’jes van de overheid. Veiligheidsregio’s bekijken nu hoe snel er met de sirenes gestopt kan worden. Mogelijk per eind 2017.

Tot die tijd blijven de luchtalarmsirenes actief. Hoor je een luchtalarmsirene? Ga het dichtstbijzijnde gebouw binnen of laat anderen bij je binnen. Sluit deuren en ramen en zet de automatische luchtverversing uit als je die hebt. Zet de radio of de tv aan of kijk op de website Crisis.nl. Zo hoor je wat er aan de hand is en wat je moet doen. Wacht daarop. Blijf binnen!

Geluidswagens

Bij gevaar wordt je gewaarschuwd door geluidswagens van de politie of de brandweer. Je hoort van hen wat er aan de hand is en wat je moet doen.

NL-Alert

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Voor het gebruik van NL-Alert dien je je mobiele telefoon in te stellen. Een uitleg hiervoor vindt je op de website van NL-Alert.