Woningbeveiliging

In Nederland wordt er ongeveer 90.000 keer per jaar ingebroken in een woning. Naast de financiele schade van een inbraak, heeft een inbraak ook een groot effect op je veiligheidsgevoel.  Er zijn vreemden in je huis geweest (misschien wel op het moment dat je thuis was), ze hebben aan je bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Voorkomen van een woninginbraak is moeilijk, helemaal als de inbreker vastbesloten is om bij jou in te gaan breken. Toch zijn er manieren om de kans op een inbraak aanzienlijk te verlagen.

Op deze pagina vindt je informatie over:

 • Hoe een inbreker te werk gaat
 • Wat de kenmerken zijn van een mogelijk komende inbraakpoging
 • Wat preventieve beveiligingsmatregelen zijn
 • Wat het Politiekeurmerk Veilig Wonen in houdt
 • Wat je kan doen als er toch ingebroken is

Hoe gaat een inbreker te werk?

Een inbreker gebruik een varieteit van methoden om in te breken in een woning. De meest voorkomende methoden zijn:

 • Deur of raam intrappen. Inbrekers kunnen een deur of raam (gedeeltelijk) intrappen om een woning binnen te komen. Het is lastig om dit soort inbraken te voorkomen. 
 • Cilinder afbreken. Inbrekers kunnen met een tang de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Zonder cilinder is de deur zó te openen. Deze manier van inbreken wordt de ‘Bulgaarse methode’ genoemd. 
 • Deur openen door 'hengelen' via de brievenbus. Inbrekers kunnen het deurslot opentrekken via de brievenbus. Als de voordeur niet op slot zit kan een inbreker, met behulp van bijvoorbeeld een kleerhangertje, de slothaak open trekken. 
 • Gaatje boren om raam of deur te openen. Inbrekers kunnen een gaatje boren onder het slot van een deur of raam en zo met een ijzerdraad de sleutel omdraaien en/of de raamsluiting openen. 
 • Babbeltruc. Inbrekers kunnen aanbellen met een smoesje en zo uw huis binnenkomen. Dit heet een babbeltruc. Babbeltrucs worden door zowel keurig uitziende als juist zielig uitziende personen gepleegd. Wees gezond wantrouwig aan de deur! 
 • Insluipen. Inbrekers kunnen binnenkomen via een openstaand raam of een deur die niet op slot was. 
 • Flipperen. Inbrekers kunnen met een (bank)pasje tussen de deur en het kozijn het slot - de 'dagschoot' – indrukken en openen. Deze manier van inbreken wordt flipperen genoemd. 
 • Cilinder uittrekken. Sommige inbrekers maken gebruik van zelfgemaakt of professioneel gereedschap uit de slot- en sleutelbranche. Met dit gereedschap trekken ze de cilinder rechtstandig uit het slot. 
 • Openbreken / forceren

 


Kenmerken van een mogelijk komende inbraakpoging

In de loop van de jaren, lijken er veel nieuwe manieren ontdekt te zijn die door inbrekers worden gebruik om aan te geven dat bewoners (langere tijd) niet aanwezig zijn of dat er veel waardevolle spullen te halen zijn. Ondanks dat dit niet bewezen is, zijn er de volgende methoden bekend:

 • Het met krijt aanbrengen van merktekens op de woning. Met deze zogenoemde 'Bargoense tekens' geven inbrekers aan wat de bijzonderheden van de woning of de omgeving zijn.
 • Takjes tegen de voordeur zetten. Staat het takje er na een paar dagen nog steeds, dan zijn de bewoners waarschijnlijk een tijdje weg.
 • Plakbandje plakken. Door een plakbandje te plakken op het deur en het kozijn, kan de inbreker zien of de deur open is geweest.
 • Rode stippen aanbrengen op de deur van de woning. Hiermee geven inbrekers aan dat er in de woning wat te halen valt.
 • Daarnaast is er de cocktailprikkertruc, waarbij een cocktailprikker of luciferhoutje in het voordeurslot wordt gestopt; zit het er bij het volgende ‘bezoek’ aan je huis nog, dan kan ‘veilig’ worden toegeslagen.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

De certificeringsregeling Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een veiligheidsinstrument dat bijdraagt aan de sociale veiligheid in en rond woningen, wooncomplexen en buurten en wijken. 

Als eigenaar, (ver)huurder of beheerder van een woning kan je in aanmerking komen voor het certificaat Beveiligde Woning. Dit kan in sommige gevallen leiden tot een verlaging van de verzekeringspremie. Om het certificaat Beveiligde Woning te krijgen, moet je huis voldoen aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie. 

In het kort zijn die eisen:

 • Goedgekeurd en gecertificeerd hang en sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels. Denk ook aan de garage wanneer deze via een tussendeur met de woning verbonden is.
 • Verlichting bij de buitendeuren.
 • Zicht vanuit de hal op degene die voor de deur staat.
 • Rookmelders op iedere etage.

Er is toch ingebroken, Wat nu?

Bel 112 als je vermoedt dat de daders nog in de buurt zijn. Bel 0900-8844 als je aangifte wilt doen. De politie neemt je aangifte op en komt bij je thuis onderzoek doen. Ruim de schade dan ook nog niet op en wacht tot je de politie gesproken hebt. Blokkeer wel zo spoedig mogelijk gestolen bankpassen en simkaarten van gestolen telefoons. Probeer daarnaast een inventarisatie te maken van datgene dat gestolen is.

Neem ook vast contact op met je verzekering en geef aan dat er ingebroken is. Dan is dat proces vast in gang gezet. Zij kunnen je ook voorzien van advies.

Hulp

Een inbraak gaat je niet in de koude kleren zitten. Het is dan ook goed er over te praten met bijvoorbeeld een bekende. Voor hulp kan je ook terecht bij Slachtofferhulp Nederland.


De medewerkers aldaar kunnen je helpen met alle zaken waar je mee te maken krijgt bij een inbraak, ook de emotionele zaken. Bel hiervoor met 0900-0101.

Preventieve beveiligingsmaatregelen

Toch kan je er veel aan doen om de kans op een inbraak en de effecten hiervan te verkleinen. Het meest bekend zijn de inpassingen van inbraakbeperkende maatregelen zoals een goed slot in de deur of het installeren van een alarmsysteem. Er is echter ook nog veel te winnen aan menselijke aspecten in het beveiligen, oftewel de organisatorische beveiliging.

Organisatorische beveiliging

Zonder de hoge kosten van beveiligingsmaatregelen, is er al veel winst te boeken. Hieronder een aantal tips om de kans op een inbraak en de gevolgen hiervan te kunnen beperken:

 • Sluit altijd alle deuren en ramen, vergeet ook niet om het wcraampje of ramen en deuren van een garage af te sluiten. Ook al gaat u maar heel even naar de buren of boodschappen doen. Een schuifpui kan extra geblokkeerd worden, soms door een houten balkje te plaatsen.
 • Draai de sloten altijd in het nachtslot. Pas als u de sleutel omdraait, zit de deur echt op slot.
 • Leg de sleutels uit het zicht, maar op een makkelijk te vinden plaats.
 • Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Een inbreker kan anders een raam inslaan en zo de deur openen of binnenkomen via de methode van gaatjesboren. 
 • Verstop geen sleutels buiten het huis. Dus ook niet onder een bloempot of onder de mat.
 • Hang geen adreslabel aan je sleutel(bos). 
 • Gebruik buitenverlichting waar een schemerschakelaar op zit of een lamp met bewegingssensor. 
 • Zet ladders en vuilcontainers weg. Zorg dat er geen mogelijkheden zijn voor een inbreker om op of in te klimmen om zodoende een verdieping te bereiken.
 • Zorg dat je geen grote hoeveelheid geld in huis hebt.
 • Plaats waardevolle spullen uit het zicht van voorbijgangers. 
 • Maak voor waardevolle spullen gebruik van een goede kluis, welke verankert zit in een muur of aan de grond.
 • Maak met regelmaat foto's of een video van de inboedel van je woning. Dit kan helpen om aan de verzekering aan te tonen dat je bepaalde gestolen spullen daadwerkelijk in bezit had.
 • Plak nooit een briefje op de deur met ‘ben even weg’ en gebruik je antwoordapparaat/voicemail of je sociale webpagina's niet om je vrienden en kennissen te laten weten dat je op vakantie bent. 
 • Zet de binnenverlichting op een tijdschakelaar als je niet thuis bent.

Bouwkundige en elektronische beveiliging

Voor het beveiligen van je woning kan je gebruik maken van een verscheidenheid aan bouwkundige en elektronische beveiligingsmaatregelen. 

Bouwkundige beveiligingsmaatregelen

Bouwkundige beveiliging is de complete beveiliging van alle inbraakgevoelige onderdelen in je woning, zoals buitendeuren, ramen, lichtkoepels en wand- of gevelconstructies. Met een goede bouwkundige beveiliging houdt je inbrekers buiten.

Bouwkundige risico’s

Voor inbrekers zijn gevelopeningen de meest gebruikte toegangswegen. Daarom is het heel belangrijk om te bepalen welke scharnieren, hekwerken, kozijnen, glaswerk, sloten, deuren en rolluiken je in jouw situatie het beste toe kunt passen. Overvallers weten immers ranzendsnel de zwakke plekken te vinden en te benutten, een goede bouwkundige beveiliging is in dat geval onmisbaar. 

Let bij het uitkiezen van bouwkundige beveiligings maatregelen op dat je dit doet via een erkende installateur en dat de gebruikte onderdelen voldoen aan de klasseindeling volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). 

Voor het hang- en sluitwerk wordt binnen het PKVW vaak gesproken over het SKG keurmerk. De Stichting Kwaliteit Gevelbouw toetst de kwaliteit van hang- en sluitwerk op sterkte en duurzaamheid. Hierbij hanteren zij een sterren kwalificatie van 1 t/m 3:

 • 1 SKG ster: standaard inbraakwerend
 • 2 SKG sterren: zwaar inbraakwerend
 • 3 SKG sterren: extra zwaar inbraakwerend

Het Politie keurmerk hanteert hierbij een minimale inbraakwerendheid van twee sterren. 

Heb je hang- of sluitwerk zonder keurmerk dan betekent dat overigens niet perse altijd dat je deur of raam niet veilig is!

Elektronische beveiligingsmaatregelen

Met elektronische beveiliging wordt een inbraaksignaleringssyteem bedoeld, opgebouwd uit elektronische componenten. Een elektronische beveiliging is bedoeld om een poging tot of een inbraak tijdig te signaleren, alvorens de inbreker de attractieve zaken bereikt.

Omdat het aanbod van elektronische beveiliging enorm groot en divers is, zullen we hier niet verder op in gaan. Wel is het belangrijk dat als je een inbraaksignaleringssysteem laat installeren, dat je dit door een BORG-erkend installatiebedrijf laat doen.

BORG-beveiliging is een door verzekeraars erkende inbraakbeveiliging. Met een BORG-certificaat laat je aan je verzekeraar zien dat jouw woning een goede inbraakbeveiliging heeft. Je krijgt alleen een BORG-certificaat als je de beveiliging laat aanbrengen door een erkende installateur. Veel verzekeraars geven een korting op de premie als je dit certificaat kunt overleggen. 

Camerasysteem

Naast het inbraaksignaleringssysteem, gebruiken veel mensen een camerasysteem. Bij een alarm kan je hiermee al snel zien wat er aan de hand is. Ondanks de voordelen van een camerasysteem (camerasystemen zijn bijvoorbeeld steeds vaker te bedienen via een smartphone of een tablet) kleven er ook nadelen aan. Met name op het gebied van privacy. 

Als je eigenaar bent van een woning is het toegestaan om al je eigendommen te filmen via een vaste camera. In sommige gevallen is het ook toegestaan om gedeeltes van de openbare weg of stoep te filmen. Dit geld alleen als het doel waarvoor de camera's zijn aangebracht onvermijdelijk samen gaan met het feit dat delen van de openbare weg in beeld worden gebracht. Volledige straatbewaking is dus niet toegestaan.

Het is bij cameratoezicht altijd wel belangrijk dat je de aanwezigheid van camera's kenbaar maakt. Dit kan dor middel van een stikker op de deur of een bord in de tuin. Vaak is het ook voldoende als de camera's goed zichtbaar zijn vanaf de weg (dus niet verborgen) zijn opgehangen.